Make your own free website on Tripod.com
Opstini Jagodina pripadaju:
Jagodina - grad, Rekovac, Svilajnac, Despotovac, Cuprija i Paracin.
Za 6 vekova grad je imao tri imena: Jagodna, Jagodina i Svetozarevo. Prvi pisani spomenik datira od 15. jula 1399. godine. To je izveštaj kneginje Milice i njenih sinova Stevana i Vuka dubrovackoj opštini o nekom Dubrovcaninu. Godine 1946. Jagodina dobija ime Svetozarevo po socijalsti Svetozaru Markovicu.

JADUNUM - JAGODNA - JAGODINA
Grckom istoricaru Heroditu iz V veka pre nove ere bila je poznata reka Brongos, današnja Velika Morava, te je ovo prvo ime u starim zapisima sa ovog tla. Rimljani ce u I veku okupirati Pomoravlje i ime reke Brongos preinaciti u Margus, ostavivši uzgred i druge bogate tragove svog boravljenja. Selo Dražmirovac, na desnoj obali Velike Morave, ucrtano je na rimskim kartama iz IV veka pod imenom Mutacio ad Oktavum, kao putnicka stanica izmedju Singidunuma (Beograda) i Naisusa (Niša), pa je ovo prvo naselje na podrucju opštine sa imenom.
U ugarskim zapisima, sa nekoliko šturih podataka, ostalo je pomenuto da se madjarska vojska borila za premoc nad Pomoravljem sa Vizantijom 1150. godine kod Lugomira. Po svemu sudeci, boj se vodio u mocvarnom ritu na izlasku iz Lugomiske klisure na koji ce se žaliti i mnogi docniji putnici, navodeci ga kao najgoru deonicu do Carigradskog druma.

JAGODA
Romanticari maštari pominju krcmaricu Jagodu, sa dvorima i hanom na Crvenom bregu iznad groblja, u cijem je podnožju raslo selo, Nazvano po njoj Jagodina. Krcmarica Jagoda je, kazuju njeni poštovaoci, po suncu služila goste a pod sjajem meseca, sa 40 razbojnika, napadala i pljackala bogate karavane kraj Carigradskog druma. Trajalo bi to do u beskraj, da i legenda nema kraj, pa se kaze da je u jednoj pljacki srela mladica, pred cijom je lepotom zadrhtala njena razbojnicka ruka. Iznevereni prijatelji su je pustili da ga povede u svoje dvore, ali joj izdaju nikada nisu oprostili. Jedne noci nestao je u plamenu Jagodin han, nad cijim se zgaristem, u mrklim nocima, godinama culo njeno jezivo kikotanje. Stariji pamte da je kraj groblja postojao komad neobradjenog zemljišta, koji se do skoro nazivao opštinska utrina, a nekad davno Jagodina livada. U vreme Turaka, od seoceta u podnožju Crvenog brega, izrašce njihovo naselje, koje ce nazvati Jagodina palanka, pa otuda docnije i ime Jagodina.

REKOVAC
Opština u središnjem delu Srbije, nazvana po vodenicama rekavicama

U 32 naseljena mesta živi 15.000 stanovnika. Prvi put se pominje krajem 12. veka
Opština Rekovac prepoznatljiva je i po jakoj firmi "Levac" koja proizvodi vocne rakije, vina i sirupe, te po vrednim uzgajivacima jagodicastog voca koji godišnje proizvedu i po 30 tona malina, jagoda i kupina.
Rekovac se nalazi u Lev?u koji se prostire u središnjem delu Srbije i u jugoistocnom delu Šumadije. Ovaj prostor, u obliku levka izmedju Gledickih planina i Juhora okružuju reke Gruža, Lepenica, Belica i Temnic. U srpskoj istoriji pominje se krajem 12. veka. Od Vizantije je oslobodjen 1183. godine, za vreme vladavine Stefana Nemanje. Naziv mu je dao knez Lazar Hrebeljanovic, jer se nalazi s leve strane Velike i Zapadne Morave. Zaklonjen planinama i posmatran sa visine lici na veliki levak , a i ceo ovaj kraj od oko 366 kilometara kvadratnih je poznat po vocnjacima i vinogradarima koji za pretakanje rakije i vina upotrebljavaju levak. Danas u varoši Rekovac i još 32 naseljena mesta živi oko 15 hiljada stanovnika.
Rekovac spada u mladja naselja Levaca. Prvi stanovnici ovog naselja došli su iz Crne Gore i bili nastanjeni u gornjem toku reke Dulenke. Naselje je ime dobilo po kucama koje su gradjene na samoj reci i vodenicama koje su se zvale rekavice. Jedna od najstarijih u Rekovcu danas je kuca Dušanke Kacarevic. Gradjena je od blata i drveta, a pokrivena ceramidom. Pred ovom kucom je turska kaldrma. U njenom dvorištu tri jasena i dva bagrema u obimu i do cetiri metra imaju preko 200 godina.
Rekovac je pre 150 godina bio varoš zanatlija i trgovaca. Prepoznavao se po velikoj narodnoj pijaci, zelenoj i stocnoj. Radilo je ovde nekada dosta kafana i bilo soba za sve putnike namernike. U Levcu danas nema ni jednog hotela. Na mestu cuvene kafane trgovca Milana Perica, danas je sedište preduzeca "Levac". Posle drugog svetskog rata i naglog razvoja gradova u okruženju: Kragujevca, Kraljeva, Trstenika, Kruševca, Paracina i Jagodine, ljudi su išli u " Zastavu" " Kablar", " Petoletku", 14. oktobar"" Staklaru"...


Copyright Ó 2006 by Jaca. All rights reserved.
Povratak na vrh strane

http://rekovac.tripod.com
http://members.lycos.nl/rekovac